Suomalaisten kuvataiteilijoiden värikäs kirjo

Suomi tunnetaan maailmalla laadusta monella alalla, ja sama pätee myös kuvataiteeseen. Suomalaiset taiteilijat ovat tulleet tunnetuksi usein omaleimaisesta pohjoismaisesta tyylistä, sekä karun pohjolan elämää kuvastavista aiheista. Siinä missä eurooppalaisen taiteen juuret ulottuvat satoja vuosia taaksepäin ja jopa antiikin aikoihin saakka, on suomalainen kuvataide vielä verrattain kovin nuorta. Se näkyy osittain myös suomalaisten nykytaiteilijoiden rohkeudessa kuvata asioita ja ihmisiä ajoittain yllättävistäkin näkökulmista.

Suomalainen nykytaide on voimissaan, ja se näkyy selvästi osaavien ja lahjakkaiden kuvataiteilijoiden määrässä. Valokuvaus on Suomessa suosittu harrastus, ja erinomaisten ammattivalokuvaajien kirjo on maassamme huikea väkilukuun verrattuna. Myös perinteisen kuvataiteen saralla löytyy mielenkiintoisia tekijöitä sekä menneiltä vuosikymmeniltä, että uusia tulokkaita nykytaiteen saralla.

Nuoret suomalaiset valokuvaajat valtaavat alaa

Valokuvaus on kehittynyt digitaalisten kameroiden myötä huikeasti viimeisen parin vuosikymmenen aikana. Kevyempi kalusto, joka mahdollistaa valokuvauksen ilman kuvien kehittämiseen liittyviä lisäkuluja, sekä digitaaliset työkalut kuvien jälkituotannossa ovat herättäneet entistä laajempaa kiinnostusta alaa kohtaan. Nykyisin kuka tahansa voi ottaa laadukkaita kuvia kännykkäkameralla, ja monet maallikot aloittavat valokuvausharrastuksen hankkimalla digitaalisen järjestelmäkameran. Etevät harrastelijat ovat toki jossain määrin vieneet huomiota ammattilaisilta, mutta toisaalta kova kilpailu on nostanut valokuvauksen tasoa ylipäätään, ja se näkyy selkeästi myös ammattitason valokuvaajien työssä.

Meeri Koutaniemi

Arvostettu ja palkittu nuori kuvajournalisti Meeri Koutaniemi on koko lyhyen uransa aikana tehnyt vaikuttavaa työtä yhteiskunnallisten teemojen ympärillä. Koutaniemen kuvat kertovat vahvoja tarinoita yhteiskunnan haastavimmilla alueilla. Näihin lukeutuvat yhteiskunnallisesti merkittävät sosiaaliset tekijät, kuten esimerkiksi aids ja naisten ympärileikkaus. Raskaista teemoista huolimatta Koutaniemen töissä heijastuu lämminhenkinen huumori ja leikkisyys, jota suomalaiset taiteilijat usein ilmentävät töissään.

Tiina Törmänen

Palkittu maisemakuvaaja Tiina Törmänen on itseoppinut valokuvaaja. Vuodesta 1998 asti kuvanneelle Törmäselle taidekoulu ei avannut oviaan, joten hän on parin vuosikymmenen aikana hionut taitojaan tekemällä ja oppimalla itse. Törmänen on herättänyt myös paljon kansainvälistä kiinnostusta lumoavilla öillisillä maisemakuvillaan Lapista. Kuvissa toistuvat usein teemat, kuten talvinen maisema, Linnunrata, sekä revontulet. Törmänen kertoo aloittaneensa vedenalaisen kuvauksen kuvattuaan öisiä maisemia seitsemän vuotta. Lapissa asuva ja työskentelevä Törmänen on yksi tämän hetken vaikuttavimmista tekijöistä mitä Lapin luontomatkailuun tulee, sillä hänen valokuviaan jaetaan jatkuvasti sosiaalisessa mediassa.

Konsta Punkka

Nuori luontokuvaaja Konsta Punkka on ihastuttanut sekä kotimaiset että kansainväliset yleisöt hellyyttävillä eläin- ja luontokuvillaan. Punkan kärsivällinen olemus ja yhteys luontoon antavat hänelle mahdollisuuden kohdata luonto ja eläimet intiimillä tavalla, joka välittyy hänen kuvistaan luonnon herkkyytenä ja leikkimielisyytenä. Punkka on onnistunut työllään tuomaan luonnon ja sen eläinkunnan lähemmäs ihmisiä, jotka etenkin kaupungeissa ovat vieraantuneet luonnosta yhä kasvassa määrin. Hänen kuvansa kertovat tarinaa eläinten inhimillisyydestä, välittäen näin viestin ja muistutuksen siitä, mistä me ihmiset olemme tulleet. Punkan yhteys ja suhde luontoon on ainutkertainen ja läheinen, ja se välittyy selkeästi myös hänen kuvistaan.

Suomalainen nykytaide ottaa kantaa ja puhuttelee

Suomalaiset taiteiljat tunnetaan maailmalla usein myös kantaaottavista ja rohkeista teemoista ja töistä. Maassamme vallitseva vapaamielinen ilmapiiri on luonut taiteilijoille hedelmällisen kasvualustan, jonka myötä monet taiteilijat ovat kokeneet turvalliseksi ilmaista heille merkittäviä teemoja työssään, koskettaen näin miljoonia ihmisiä ympäri maailman.

Touko Laaksonen

Paremmin pseudonyymistään Tom of Finland tunnettu Touko Laaksonen oli uraauurtava kuvataiteilija, jonka elämäntehtäväksi muodostui homoyhteisöjen eroottisten fantasioiden kuvaaminen. Laaksosen fetisistiset kuvaukset maskuliinisista homoseksuaaleista ovat nousseet kulttimaineeseen ja avanneet keskustelua homoyhteisöissä ympäri maailman. Myös lahjakkaana muusikkona tunnettu Laaksonen piti kuitenkin kuolemaansa asti yksityiselämänsä ja homoseksuaalisuutensa salassa koko perheeltään, siskoaan lukuunottamatta. Laaksosen työt ovat nykyään kansainvälisesti tunnettuja ja tunnustettuja, ja hänen Tom of Finland -taiteilijanimellään on uskollinen kannattajakunta.

Petri Ala-Maunus

Vuonna 1970 Kuortaneella syntynyttä Petri Ala-Maunusta voisi kutsua jonkinlaiseksi l’enfant terribleksi. Henkeäsalpaavien, jättimäisten öljyväreillä toteutettujen maisemamaalausten ohella Ala-Maunus on kunnostautunut muun muassa ironisten omakuvien ja black metal -musiikkityylin hahmoja esittävien pastissien ja travestioiden luomisessa. Ateneumin Taidemuseossa esillä oleva Vaara-Suomi on vaikuttava esimerkki edellämainitusta maisemataiteesta, jota ei voi ohittaa suomalaisista nykytaiteilijoista puhuttaessa. Ala-Maunus on yksi aikamme mielenkiintoisimmista taiteilijoista, jonka töissä heijastuu sekä jylhä ja karu suomalainen luonto, että sysimusta huumori.

Katariina Souri

Katariina Souri on pitkän linjan mediapersoona. Playboy-tyttönä ja mallina uransa luonut Kata Kärkkäinen tunnetaan nykyisin kirjailijana ja kuvataiteilijana onnistuneen nimen- ja imagonmuutoksen myötä. Siinä missä suomalaiset taiteilijat useimmiten nousevat julkisuuteen kovan työn tai sattumankaupan tuoman onnenkantamoisen myötä, on Sourilla ollut menestyksensä luomisessa takana jo aiempi ura. Tämä seikka ei kuitenkaan vähennä Sourin arvoa taiteilijana. Sourin työt ovat kiinnostavia itsessään, värikkäitä ja ajankohtaisia, ekspressionismiin taipuvia rohkeita kuvauksia ihmisistä, kulttuureista ja luonnosta.

Kaj Stenvall

Ankkahahmoistaan 1990-luvulla kansainväliseen maineeseen noussut Kaj Stenvall;https on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista suomalaisista nykytaiteilijoista. Tietyllä lailla Stenvall jatkaa ankkahahmojensa leikkimielisyyttä työssään edelleen, tosin ankkojen sijaan viimeaikaiseen tuotantoon kuuluvat muun muassa travestioita hipovat maalaukset Donald Trumpista.